Obiective

Obiectivul general al prezentului proiect il reprezinta investigarea influenței stresului abiotic și biotic asupra plantelor crescute la dioxid de carbon ridicat pentru a include emisia de compusi volatili în modelele globale și pentru a determina modificările induse ciclului de sinteză a metaboliților secundari. Ca si plante model s-au ales specii din familiile Brasicaceae si Salicaceae.

In prima etapa s-a stabilit modul in care dioxidul de carbon influenteaza plantele din cele doua famili propuse prin realizarea unui screening extins. Au fost utilizate 12 specii si varietati diferite din familia Brasicaceae si 8 specii din familia Salicaceae. Plantele au fost crescute la trei concentratii diferite de dioxid de carbon: 400 ppmv (control), 800 ppmv si 1200 ppmv. S-a aratat ca plantele sunt influentate de prezenta dioxidului de carbon pe de o parte viteza de asimilatie creste si plantele cresc mai bine iar pe de alta parte exista perturbari in ciclurile metabolice (observate prin scaderea concentratiei de clorofila si a polifenolilor). 

In etapa a doua au fost alese speciiile cu toleranta diferita fata de cresterea dioxidului de carbon si a fost aplicat un stres abiotic (seceta, inundatie, ozon, temperaturi ridicate). S-a determinat ca pentru toate speciile de plante crescute la concentratii ridicate de dioxid de carbon sunt mai putin tolerante la stresul abiotic.

In etapa a treia, au fost testate aceleasi specii in ceea ce priveste stresul biotic (ex. Eurydema ventralisPseudoclavellaria amerinaeDeroceras agreste) observandu-se ca plantele de crescute la conentratii ridicate de dioxid de carbon sunt mai susceptibile la atacuri biotice. 

In cadrul proiectului au fost publicate 8 articole indexate WOS iar echipa de proiect a prezentat un numar de 46 prezentari la conferinte internationale atat in tara cat si in strainatate. A fost obținut un premiu pentru cea mai buna prezentare la o conferință internațională. 

Translate »